Orthomoleculair advies

Overstappen naar een orthomoleculair voedingspatroon is, zeker in het begin, niet makkelijk. Het gaat om het loslaten van het oude, westerse, voedingspatroon en het aanleren van een andere manier van eten en leven. Mijn persoonlijke ervaring leert dat dit erg lastig kan zijn in een wereld waarin veel verleidingen zijn ongezond te eten, overal wordt je ermee geconfronteerd. Mensen vinden het ongezellig als je op een verjaardag een stukje taart afslaat. Of vinden het vreemd als je tijdens een BBQ de stokbrood met smeersels links laat liggen. En waarom zou je dit doen? Hoe is dit vol te houden? Dat is heel simpel… het motiveert enorm als je merkt dat aanpassingen in je voedingspatroon werken. Als je meer energie krijgt, bepaalde kwaaltjes verdwijnen of je ineens veel beter gaat slapen. En als je dan terugvalt in een oud patroon voel je het direct als iets niet goed voor je is en herpak je jezelf steeds makkelijker.

Om je goed te kunnen ondersteunen vind ik het belangrijk om te horen wat je motiveert om je voedingspatroon aan te pakken en wat je zou willen bereiken. Laat me je meenemen door je dagelijkse voedingspatroon, je keukenkastjes, boodschappen en favoriete recepten. Ik kan je ondersteunen in de overgang naar een voedzaam eetpatroon waarmee je je lichaam op één zet. Ik bied je advies, informatie en handvatten om dit te gaan doen. Het enige dat ik van mijn cliënten verwacht is motivatie. Jij bent uiteindelijk degene die het moet doen en we werken samen aan een plan dat bij jou past.

We onderzoeken samen je eet- en leefgewoontes maken aanpassingen die daar niet te veel van afwijken. Ik noem dit het “vergezonden” (gezonder maken) van je eetpatronen. Eet je bijvoorbeeld graag Chili Con Carne, maak deze dan voortaan met verse kruiden, biologische rundergehakt en probeer eens bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst. Of maak een tussenstap en gebruik in plaats van witte rijst voortaan volkorenrijst.

“Wees lief voor jezelf en heb geduld.”

Het kan ook zijn dat je last hebt van intoleranties en/of allergieën, (chronische)ziektes of misschien zelfs last heeft van (de nasleep van) Covid-19. Dit zorgt voor meer specifieke voedingsadviezen (eventueel aangevulde met suppletie) en producten die beter, al dan niet tijdelijk, vermeden dienen te worden. Ook daarbij kan ik je ondersteunen. Echter, ik adviseer je wel altijd contact op te nemen met je behandelend arts als je je voedingspatroon gaat aanpassen. Zeker als je medicijnen gebruikt is dit verstandig omdat een aanpassing van het voedingspatroon invloed kan hebben op de dosering en werking van je medicijnen.